Klassisk belysning!



Skomakarlampan
är en klassisk belysning från ca 1890- 1920-talet, men finns också som nytillverkat. Lampan har många användningsområden: Du kan hänga den ovanför köksbordet (helst då lampa med hiss). Du kan använda den minsta versionen som fönsterlampa. Eller så kan du ha den som arbetsbelysning, exempelvis ovanför köksbänken.

Jag såg en reklamfilm för en vecka sen, där de monterat fyra svarta emaljerade skärmar på undersidan av en ekbräda och hängt ovanför köksbänken. Det är fritt fram att fantisera.

Skomakarlampans skärm har troligen sitt ursprung i fotogenlampor för arbetsbelysning, med plåtskärm. Nytillverkade glasskärmar brukar synas pressade eller blåsta i form och är tvärt kapade i periferin. Antika skärmar är handgjorda i mycket tunt glas och har små individuella vågor i glaset.

Den gröna skärmen i original (grönt/vitt överfångsglas) är idag mycket ovanligare än den vita. Användes flitigt på arbetsplatser, kontor, m.m. Troligen var den vita vanligare i hemmen, därav den högre tillgången idag? Flera färger fanns.

http://www.modighus.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0