Sjögräsvaserna

sjögräsvaser

Vicke Lindstrand
jobbade på Kosta år 1950-1973 och det var där dessa vaser tillverkades. De vaser jag har sett är fråns slutet av 1950-talet samt i början av 1960-talet. De så kallade "sjögräsvaserna" finns i många olika former, det finns också brevpressar gjorda i samma design.

En del kallar också vaserna för "Mykene", en teknik som Vicke Lindstrand införde eller skapade i mitten på 1930-talet. De är oftast signerade LH som betyder Lindstrand Hyttarbetat, eller LG som betyder Lindstrand Graverad (och som då ofta har en fisk graverad). Det följande numret visar årtalet.

Se sidan: http://www.swedenartglass.com/information/labelsmarks.html

http://www.modighus.se

Har du antikviteter?

Antikviteter

Har du några antikviteter
eller äldre föremål som du är stolt över? Har du kanske också bilder på dem? Jag är i så fall tacksam för alla fotografier, och ska försöka använda dem i min blogg.

Om du är osäker på vad du äger för någonting eller vad det kan vara värt, då kan jag möjligen också hjälpa dig.
Glas, keramik, belysning och möbler är våra främsta kunskapsområden.

Skicka bilden/bilderna till info@henriknordell.be

http://www.modighus.se

187 år av dansk design

Holmegaard

Holmegaard
är ett av de mest kända danska glasbruken, det finns ännu idag och gör allt från dricksglas till lampor. Glasbruket startades av grevinnan Henriette Danneskiold-Samsøee år 1825, efter tillåtelse från kungen. Först tillverkades bara gröna flaskor, men det utökades till att skapa fler glas-produkter.

Några av de bästa glas-konstnärerna i Danmark arbetar idag för Holmegaard. Glasen på bilden ovan är designade av Per Lutken (1916-1998) som har gjort mer än 3000 olika glasprodukter för Holmegaard. Hans former är oftast mycket stilrena.

http://www.modighus.se

Vaser i mängder

vaser

Vaser kan man
aldrig få för många av. De finns i mängder av olika former och färger, det gäller bara att välja en som passar just ditt hem. Det bra med att köpa en design-vas eller antik vas är att de inte kommer att minska i värde. Tröttnar du på vasen, så sälj den  och köp en ny.

Här är några exempel på olika vaser. Från vänster till höger:
  1. Vas av okänt urpsprung, men med en snygg design.
  2. Vas av Bengt Edenfalk, från numera nedlagda Skruf glasbruk. Köp om du får tag på glas därifrån.
  3. Vas av okänt urpsrung, enkel som passar alla hem. Bra som present, tillsammans med några blommor.
  4. En stor vas märkt "foreign", alltså av utländsk härkomst. 24 cm hög. För dig med stora buketter.
  5. Två smala vaser för en eller kanske två långstjälkade blommor, troligen designad av Vicke Lindstrand, Kosta Boda. Lägg märke till droppen i foten på vasen.
  6. Vas designad av Willy Johansson, Orrefors. 17 cm hög. Ganska lik Sven Palmqvist design från samma glasbruk.

http://www.modighus.se

Modighus.se på Facebook

Modighus.se

Lite inspiration kanske?

Gå in och gilla...

http://www.facebook.com/pages/Modighusse-Antikt/209470045743264

Fram med skålarna

Skålar

Ordet "skål"
kommer från det fornsvenska ordet "skal" som betyder dryckesbägare. Det är dock inte den främsta användningen för skålar idag. Själv använder jag dem till att ha godis i, eller bara som dekoration.

Liksom alltid med glasföremål är det skicket, vem som är designer och åldern som bestämmer priset. Det går att hitta billiga skålar, både på auktioner och i antikaffärer. Se bara till att de inte har någon nagg, såna skålar är bara skräp. Här är några exempel på bättre exemplar.

1. Rökfärgad skål av okänt ursprung
2. Skål, designad av Göran Wärff, Kosta Boda
3. Skål, designad av Bertil Vallien, Kosta Boda
4. Skål av okänd designer från Kosta Boda.

http://www.modighus.se

En vårbild


vårbild

Sticker emellan med en bild på våren.
Träden börjar att slå ut och blommorna växer för fullt i Skåne.

Duka upp med glas

glas

Glas
går att använda varje dag, både till fest och vardag. Det blir mycket snyggare och mer klass när dukningen görs med klassiska designföremål. Och det behöver inte kosta så mycket mer än dina vanliga skålar, bringare eller porslinsbehållare.

Ishinken hör sommaren till, så varför inte skaffa en stilren från Orrefors med en snygg tång att greppa isen med. Behållaren kan lätt stå framme på bordet hela sommaren och fyllas på efter behov. Denna rymmer cirka en liter.

Socker till kaffet kan också serveras snyggt, vad sägs om en sockerskål i kristall? Ett måste när du bjuder på kaffe till kalaset. Just denna är av utländsk ursprung. Till den hör naturligtvis en sockertång från 1800-talet, ganska billiga att få tag på.

Karaffen är en klassiker och väldigt populär. Särskilt när den har avfasade sidor och dekorationer. Passar både som prydnad och att fylla med exempelvis likör, vatten eller varför inte whisky? Rengör bara noga när karaffen är tömd.

Sockerskål och gräddskål i kristall är snyggt på bjudningen. Det finns natuligtvis även dricksglas att få tag på. Själv tycker jag dock att de röda Reijmyreglasen är vackrast.

http://www.modighus.se

Vaser med gravyr

vaser med gravyr

Vaser med gravyr
behöver inte vara särskilt dyrt. Faktiskt så kan de vara billigare än andra vaser, beroende på när de är skapade och vem designern är. Just dessa vaser är av den billigare sorten. Ni som vet hur graveringen går till, får gärna berätta.

Vasen med pojken och blommorna kan mycket väl vara Vicke Lindstrand och Orrefors. Jag är dock inte helt säker på ursprunget.

Den andra vasen med båten är dock signerad. Från Elme glasbruk (Älmhult). Troligen graverad av Emil Weidlich. Signerad W. (Höjd: 12,5 cm). Passar perfekt för den som har segling som intresse eller bor nära havet. Detsamma kan sägas om vasen med fågeln, av okänt ursprung (höjd 15 cm).

Den sista vasen med blommorna är lite svår att tyda signeringen på. Det är en Orrefors, mest troligt av Sven Palmqvist. En lite ovanligt och tydligt handblåst skapelse.

http://www.modighus.se

Simon Gates "Tusenfönster"

simon gate, tusenfönster

Simon Gates skålar "Tusenfönster" lär finnas i cirka tio olika storlekar, varav här är två av dem.

Det krävs nästan att man ser dem i verkligheten för att förstå var namnet kommer ifrån. Massor med slipningar som reflekterar rummets omgivning.

Skålen till vänster är cirka 16 cm hög och lika stor i diameter.
Skålen till höger är nio cm hög och cirka 12 cm i diameter.

http://www.modighus.se

Glänsande kristallskålar

kristallskålar. Gun Lindblad. Gunnar Cyrén. Sven Palmqvist. Lars Hellsten.

Kristallskålar från Orrefors
och Kosta boda finns i många olika modeller. Själv tycker jag att de med avfasade kanter är vackrast.

Skålen Corona, designad av Lars Hellsten är en klassiker. Just denna på bilden är 10 cm hög och 15 cm i diameter, men det finns i både större och mindre modeller.

Skålen till höger är från Kosta Boda och designad av Gun Lindblad. En ganska enkel skål med böjda kanter. Vet ej om den finns i fler storlekar. Denna är 9 cm hög och 17 cm i diameter.

De två kristallskålarna i botten ser ganska lika ut, men kommer från två olika glasblåsare. Skålen till vänster är designad av Gunnar Cyrén (9 cm hög). Skålen till höger (8 cm hög) är designad av Sven Palmqvist, som även gjort många vackra vaser. Båda har snygga avfasade sidor och glänser snyggt i naturligt ljus. Färgskillnaden på bilden beror bara på att de är fotograferade mot olika bakgrunder.


http://www.modighus.se

Länk

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Variation från Orrefors

glas från Orrefors

Från glasbruket
Orrefors har det kommit massvis med bruksföremål av olika design.

Vasen, signerad Vicke Lindstrand är stilren och passar på de flesta bord och fönsterbrädor (22 cm hög).

Karaffen är designad av Olle Alberius och är cirka 25 cm hög med knoppen. Riktigt snygg och passar perfekt för likör eller whisky. Ser snyggare ut än att ta direkt från flaskan.

Saftbringaren har en för mig okänd designer. Egentligen är det nog en isbringare (23 cm hög).

Serien Amour är attraktiv och snygg. Vad passar bättre att ge till sin fru eller flickvän? Ljushållarna är 10 cm i diameter. Skålen är 15 cm i diameter. Designade av Lars Hellsten och finns även som nytillverkat. Går att ställa fram precis var som helst, enkla att placera.

http://www.modighus.se

Sätt färg på vardagen

färgat glas reimyre tallrikar

Varför inte
börja dekorera med färgrikt glas i hemmet?

De två översta blåa är av okänd design, cirka 15 cm höga.
Den brandgula/bruna vasen av Erik Höglund går väl knappast att ta miste på.

Inte heller de djupt röda och snygga faten från Reijmyre. Design av Monica Bratt.
Diameter: 21 + 26 cm. Garanterar att lyfta upp uterummet, sätt några nylockade blommor i vaserna och servera kakor och bullar på faten.

http://www.modighus.se

Antikasaker.blogg.se - för dig som gillar retro och antikt

Välkommen till antikasaker.blogg.se
Här kommer det att finnas bilder och beskrivningar på antikviteter och äldre föremål. En plats för dig som gillar inredning och antikt.

RSS 2.0