Sälj kvalitets-saker

got2get
skärmdump från got2get.se

Dagens tips:
Har du några kvalitets-föremål som du inte vill sälja till underpris på Tradera? Då är ett tips att lägga in en gratis-annons på Got2Get. Tänk på att sajt-ägarna gör en hård granskning av varje annons, så att inget skräp annonseras ut. På sidan finns bland annat möbler och belysning från kända designers samt vintagekläder och accessoarer.

Jag har själv sålt flera saker via got2get, till ett bra pris.

http://www.got2get.se

Bilder från insidan

Testade ett objektiv och kamera och tog lite interiörbilder från butiken Modighus Antikt. Lägger ut dem rakt upp och ner på bloggen.

modighus

modighus

modighus

modighus

Så gör du en header!

banner

Jag har lagt till en (dålig) header på bloggen,
mest för att testa. Du kan göra samma sak genom att följa några ganska enkla steg. Fråga gärna om du undrar något.

Det tar för mycket plats att lägga ut instruktionerna på den här bloggen, så jag länkar istället till en annan sida. För att se hur du lägger på en banner på din blogg, klicka på följande länk:

http://www.henriknordell.be/bloggbanner.html

Föremål för miljoner

antik

Sveriges dyraste möbel
såldes på Uppsala Auktionskammare för 15,2 miljoner kronor. Sekratären tillverkad på 1770-talet av Nils Dahlin, en möbelmästare som räknas till de bästa i landet.

Världens dyraste diamant, Wittelsbach-diamanten, såldes på auktionshuset Christies. Den är från 1600-talet och har ägts av spanska kungligheter innan den gick vidare till Wittelsbach-släkten. 35,65 karat är den på. Priset är dryga 198 miljoner kronor.

Bilder från antikhandlarna.com och diamantsmykker.com

http://www.modighus.se

Föremål för miljoner

antik

Sveriges dyraste möbel
såldes på Uppsala Auktionskammare för 15,2 miljoner kronor. Sekratären tillverkad på 1770-talet av Nils Dahlin, en möbelmästare som räknas till de bästa i landet.

Världens dyraste diamant, Wittelsbach-diamanten, såldes på auktionshuset Christies. Den är från 1600-talet och har ägts av spanska kungligheter innan den gick vidare till Wittelsbach-släkten. 35,65 karat är den på. Priset är dryga 198 miljoner kronor.

Bilder från antikhandlarna.com och diamantsmykker.com

http://www.modighus.se

För finsmakaren

vinkylare

Denna pokal
är en utmärkt vinkylare, ungefär 70 cm hög (har jag för mig). En häftig pjäs, ifall man skulle vilja ha inredning till en restaurang eller på en fest. Just nu är den fylld med långtrådig spån, men det går klart att även lägga i is eller annat material som håller vinet kallt.

http://www.modighus.se

Belysning för finrummet

taklampa

Mångarmade lampor finns det gott om, och ifall de inte är av någon speciell designer eller fabrik, så kan de köpas för ett överkomligt pris. Lamporna ger ett bra ljus, eftersom de har flera glödlampor.

Vi har till och med sålt taklampor från en fabrik i Fagerhult med totalt 18 armar, skärmar och lamphållare. Lampan är tung och snygg, men man får ha glödlampor med ett lågt watt-tal. Bilden är tänkt att ger lite inspiration.

http://www.modighus.se

Lampor för ditt tak (del 2)

taklmapor

Några lampor att ta inspiration ifrån

 1. Cool lampa, skapad i flera material
 2. Lampa med kupa i alabaster.(1900-1950).
 3. Globlampa med stor kupa i glas.
 4. Tre-armad 50-talslampa
http://www.modighus.se

Mors dag-tips. Sista minuten.

Om ni liksom mig är ute i sista minuten med att hitta en present till Mors dag, då ska jag försöka mig på ett tips.

Åk till närmsta mataffär och försök få tag på en korg eller annan snygg behållare. Fyll korgen med det din mamma tycker om. Exempelvis:

Chokladsask
Tidning
Spaprodukter (ex. badsalt eller nån kräm)
Chips, salta pinnar, popcorn
Blombukett
Dvd-film
Eller något annat ni går förbi i mataffären.

Se bara till att det inte är några saker som måste in i kylen eller frysen direkt.
Priset på presenten beror på hur stor korg man köper och hur billiga eller dyra saker man hittar den att fylla med.

/ Henrik

blog toplist

Bildbloggar dedikerad server sverige

Lampor för ditt tak (del 1)

taklampor

Några lampor att ta inspiration ifrån. Fler bilder senare idag.

 1. Klassisk äldre taklampa
 2. Sistrah Megaphos Lampa Designer: Otto Müller (1900-1950).
 3. Asea Viktoria-lampa
 4. Jugendlampa i koppar, glaskupa med slipad dekor. (1900-1950)

http://www.modighus.se

Byt länk med mig!

modighus

Jag vill göra reklam för din blogg.


Lägg bara en minut på att skriva ett mycket kort inlägg om min blogg Antika Saker (http://antikasaker.blogg.se/) eller kopiera texten längst ner i detta inlägg. Lägg sedan tio sekunder på att skriva en kommentar med länk till din blogg.

Jag gör sedan detsamma, det vill säga beskriver din blogg och länkar till dig. Både här och i fler inredningsbloggar. En win-win-situation för dig. Och det tar bara en minut.

Jag vill tipsa dig om inredningsbloggen Antika Saker. De ger dig inspiration om hur du kan inreda ditt hem. Just nu får du mycket tips om belysning och lampor, främst i form av hundratals bilder. Gå in och bli inspirerad!
Klicka dig vidare till http://antikasaker.blogg.se/

Tack på förhand
/ Henrik

Färgglada lampor :)

batteridrivna lampor

Dessa lampor
köptes på en auktion och hade flera personer intresserade. De drivs av batterier och kan därför användas utomhus, exempelvis på fest eller i barnens koja. Ursprunget är jag osäker på. 

http://www.modighus.se

Mors dag! Vad är ditt tips?

decklight

Mors dag närmar sig med stormsteg
och jag eftersöker tips på vad jag kan köpa. Förra året blev det så kallade Decklights, som man fäller in i altanen. De köptes på Jula. Bilden är dock från http://uncrate.com/

Vad är ditt mors dag-tips? Jag är tacksam för alla svar.

Industrilampor

industrilampor

Att återvinna
gammal belysning och sätta in i en helt ny miljö, kan bli riktigt snyggt. Industrilampor är ett bra exempel, jag har sett flera bilder där stora lampor i aluminium placerats i kök eller på kaféer. Vi hade själva med en stor industrilampa till Retromässan i mars.

Fynda gör man kanske bäst på störra loppisar, auktioner eller möjligen Tradera. Industrilampor är populära, så det kan krävas lite tur om man ska få tag på dem billigt. Skrivbordslampor av märket Luxo tycker jag själv är väldigt snygga.

http://www.modighus.se

Lampor med ränder

funkislampa

Funkislampan
är enkel och ren i formen. Utmärkande är "terasserna" med glas eller porslin, som en del av den tidens design (1920-tal). Enkla geometriska former, som kuber eller cylindrar.

Det bästa med dessa lampor är att de enkelt kan sättas upp, även i hem med lågt i tak och att de dessutom är snygga i rätt miljö. För den som har inredning från 1950-tal passar de urmärkt.

http://www.modighus.se

Enkel design

lampa

Var inne på Bolagret
och såg denna enkla lampa. Den är gjord i vitmålad plåt och har två fästen som håller fast en glasskiva i botten. Lampan har en enkel vit sladd. Pris: 899 kronor. Har du själv något tips på snygg belysning?

Ateljé Lyktan

atelje lyktanAtelje Lyktan

När Ateljé Lyktan
startades av Hans Bergström i Helsingborg år 1934, låg fokus på offentlig belysning. Den inriktningen fanns kvar när företaget flyttade till Åhus två år senare. Den offentliga belysningen har vunnit flera priser genom åren.

Anders Pehrson tog över företaget 1964 och såg till att företaget fick en mer storskalig tillverkning med ett större sortiment lampor. Bumlingen som vi skrivit om tidigare är ett av hans kanske mest populära verk. Fortfarande idag skapas många snygga lampor i fabriken och en del av dem finns nytillverkade.

Ateljé Lyktans lampor finns oftast att hitta på auktioner. Ibland går det också att hitta något verk på loppmarknader. Leta efter ettiketter, om du är osäker.

Läs mer på: http://www.atelje-lyktan.se/

http://www.modighus.se

Coola lyktor

lyktor

Lyktor är
kanske inte den vanligaste av lampan, möjligen platsar den bäst i uterummet. Själv tycker jag att många av dem är riktigt häftiga, nästan medeltida.

Har du kanske själv nån cool lampa hemma? Lägg ut en bild på din blogg och tipsa i kommentarsfältet.

http://www.modighus.se

För dig med lågt tak

De flesta lampor går att göra ganska korta, oavsett ifall de hänger i en kedja eller en pendel (stålpinne). Det finns dock många alternativ även för den som vill sätta belysningen direkt i taket och som vill ha något snyggare än en Ikea-lampa. Här är några få bildtips på belysning. (Bilden är flippad upponer)

lampor

http://www.modighus.se

Hans Agne Jacobsen

hans agne jaconseb

Hans Agne Jacobsen
är en av de mest kända designerna när det gäller belysning. Har har kallats för den dämpade belysningens mästare, målet var nämnligen att skapa bländfria lampor. Född 1919 och död så sent som år 2009 jobbade han länge med inredning och formgivning av möbler och lampor på företaget i Markaryd.

Spånlamporna (i trä) blev populära och exporterades runt hela världen. Lamporna med flera falsar är välkända och hittar ibland på auktion. Även den svart-röda "droppen" är ett typisk signum för Hans Agne Jacobsen.

http://www.modighus.se

Följ oss på Bloglovin

Följ oss på Bloglovin och uppdateras dagligen med inspiration om antikviteter och retro-föremål:

http://www.bloglovin.com/sv/blog/2544111/antikasaker

Lottar ut belysning

Aimay lottar ut en ljushållare som fästes på väggen.

En snygg och naturlig belysning , där tavlan bär texten "Live your dreams. Always". Ett råd är att endast använda ljuset när man själv är i rummet, för säkerhetens skull. Den Lottas nu ut på hennes blogg. Tävla senast den 26 maj.
http://aimay.blogg.se/2011/may/tavling.htm

ljushållare
Bild från http://aimay.blogg.se

En cool belysning

belysning

Har du en snygg belysning i ditt hem?
Tipsa då om den här, och få din blogg länkad på flera inredningsbloggar.

Det enda du behöver göra är att antingen ta kort på en belysning eller lampa och lägga ut på din blogg. Eller ge länken till ett blogginlägg, du redan publicerat.

Skriv länken och en kort beskrivning i kommentarsfältet.  Jag kommer sedan att göra en liten samling med länkar på den här bloggen och på andra inredningsbloggar.

Tackar för alla svar
/ Henrik

En populär retro-lampa

bumling

Bumlingen från Ateljé Lyktan
skapades år 1968 av Anders Pehrson. Han var från 1963-1978 ägare, chef och konstnärlig ledare för lampfabriken i Åhus. Den speciella formen på skärmen går inte att ta miste på.

Äldre lampor finns i bland annat grönt, rött och mässing. Nytillverkat finns i borstad alluminium, vitt och flera färger.

Ett tips för den som vill veta mer om bumlingen och Ateljé Lyktan är att köpa boken: "Ljuset ska vara vitt och lysa fritt. Historien om ateljé Lyktan." av Johan Jansson och Staffan Bengtsson. De signerade för övrigt boken på Retromässan i mars.

Bumlingen är populär. Så ifall du får tag på exmeplar billigt på auktioner eller loppisar, så fynda. Fast se till att de inte är repiga, buckliga samt att rastret helst finns kvar.

http://www.modighus.se

Lampor från Luxus

luxus

Luxus har gjort
många snygga lampor, såväl för tak som golv och bord. Denna taklampa i mässing är köpt från fabriken i Vittsjö (numera ägd av Ruben Lightning). Den är troligtvis tillverkad för offentlig belysning eftersom den hänger i en lång kedja.

Annars är kanske lamporna designade av Uno & Östen Kristiansson mer kända. Exempelvis den så kallade bläckfisklampan, som bland annat kan köpas från http://studiocarinagrefmar.blogspot.com.
Två av den gamla sortens lampkupor ska börja nytillverkas, enligt ägarna.

http://www.modighus.se

Jag vill se din belysning

belysning

Jag eftersöker snygga eller udda belysningar samt lampor du tycker om eller är stolt över att äga.

 1. Ta ett kort och lägg ut på din blogg. Eller ifall du redan har ett kort på belysning eller en lampa:
 2. Länka till din blogg i mitt kommentarsfält
 3. Jag lägger sedan ut din länk i blogginlägg här och i ytterligare bloggar.

Tackar för alla svar
/ Henrik

Lampor som kan användas

skrivbordslampa

Skrivbordslampan
måste höra till den mest användbara belysningen. Den kan användas som läslampa, när man skriver vid datorn, ritar på papper eller när man fotograferar. De mest populära är industribelysning som har flera leder. Kända fabriksnamn höjer priset ytterligare. Tradera är som vanligt ett bra tips, liksom loppmarknader. Se bara till att elen är säker.

 • På bilden ser ni först ett par ledade mindre lampor.
 • De följande tre funkislamporna (ca 40-50 cm höga) ginns i olika färger och modeller.
 • Likaså de traditionella skrivbordslamporna från 1950-talet.
 • De gröna ledade lampan är från en fransk industri och kopplas till en 12-voltsadapter.
 • Slutligen en så kallad pianolampa i mässing.

http://www.modighus.se

Har du bästa tipset?

belysning

Jag eftersöker tips på belysning som inredning i hem.
Har du någon lampa eller belysning som du är stolt över?

Ta ett kort och lägg ut på din blogg. Länka till bloggen i kommentarsfältet. Jag länkar sedan ytterligare en gång till din blogg i ditt inlägg, samt i två andra liknande bloggar.

Tack på förhand
Med vänliga hälsningar

/ Henrik

Skinande lampor i glas

lampfot i glas
 1. Lampfot i glas. 41 cm hög.
 2. 60-Tals lampfot i glas.
 3. Atelje Lyktan bordlampa i glas.
 4. Atelje Lyktan bordlampa i glas.

lampfot i glas
 1. Bordslampa i glas från Orrefors.
 2. Crystal, lampfot i glasfrån Atelje Lyktan.
 3. Bordslampa i rött glas. Troligtvis Reimyre.

http://www.modighus.se

Coola lampor i keramik

lampfot i keramik

lampfot keramik

Lampfötter i keramik
är kanske inte det vanligaste, men om man har rätt miljö så passar de fint. Kanske något för uterummet. Passande skärmar (även i äldre stil) kan köpas nytillverkat.
 1. Keramiklampa från Rörstrand.
 2. Lampa av okänt ursprung
 3. Bordslampa (kanske i alabaster)
 4. Bordslampa med figurin i porslin.
 5. Lampfot av okänt ursprung
 6. Bordslampa i Keramik från Rörstrand

http://www.modighus.se

Fynda på auktioner i maj

Auktioner och mässor i slutet av maj. Se till att fynda nära dig. Allt från leksaker till mattor och antikt av hög kvalitet. Själv funderar jag på att åka till Helsingborg. Auktioner för första halvan av juni presenteras på bloggen i slutet av maj (eller första juni, om minnet sviker mig)

2011-05-21

Skånes Auktionsverk    
Månadsauktion
www.skanesauktionsverk.se

2011-05-22
Auktionshuset Kolonn
Specialauktion för technica, nautica och leksaker.

2011-05-23
Göteborgs Auktionsverk
Kvalitetsauktion
www.goteborgsauktionsverk.se

2011-05-25
Auktionshuset i Örebro
Kvällsauktion
www.auktion-orebro.se

2011-05-24
Stockholms Auktionsverk
Klassiska 24-26 maj
www.auktionsverket.se

2011-05-26
Göteborgs Auktionsverk
Realtidsauktion Online
www.goteborgsauktionsverk.se

2011-05-26
Hallands Auktionsverk
Månadsauktion i Halmstad
www.hallandsauktionsverk.se

2011-05-28
Ingelmark Antik & Design
Månadsauktion
www.ingelmark.se

2011-05-29
Helsingborgs Auktionsverk
Kvalitetsauktion
www.helsingborgsauktionsverk.se

2011-05-30
Auktionshuset Metropol
Tema Orientaliska Mattor
www.metropol.se.

2011-05-31

Stockholms Auktionsverk
Lilla Dryckesauktionen
www.auktionsverket.se

Söker belysningtips!

lampa
ROYALTYFRIA BILDER

Har du några idéer
på hur man kan skapa en snygg, mysig eller dekorativ belysning i hemmet? Eller har du kanske belysning där hemma som du är stolt över?

Lägg ut en bild på din blogg och länka i kommentarsfältet. Jag lägger sen in ytterligare en länk i bloggen. Är tacksam för alla svar.

Bilder: Belysning i mängder

lampfötter

lampfötter

lampfötter

lampföter

lampfötter

Bordslampor
finns det troligen flera tusen olika modeller av. Därför lägger jag upp en mängd bilder här, som inspiration. Kanske en för varje hem. Kanske har du en likadan där hemma?

Varför har jag då bara lampfötterna med på bild? Jo, nänmligen för att detta är äldre lampfötter, där skärmarna oftast förstörts eller torkat sönder. Lampskärmar från 1930-talet håller inte i alla evighet. Det finns dock nya skärmar att få tag på, tillverkade i gammal stil.

Vi börjar med
lampfötter i metall. Slumpvis blandade stilar. Imorgon presenterar jag lampfötter i glas och keramik.

http://www.modighus.se

En cool bordslampa

bordslampa

För den som
samlar föremål med örnar eller fåglar, är denna garanterat värd sitt pris. Tillverkad för konserthuset i Helsingborg en gång i tiden. Den hittades på auktion för några år sedan.

http://www.modighus.se

Strindbergs lampa

strindbergslampa

Strindbergslampan
är från tidigt 1920-tal och sägs vara en hyllning till författaren August Strindberg. Det är dock oklart om Strindberg faktiskt hade någon sådan bordslampa. Jag har bara sett något fotografi, där han har en fotogenlampa av liknande typ.

Det bra med lampan är att den passar de flesta hem, särskilt eftersom den finns i många olika stilar och med olika kupor. För den som har kontor hemma, är lampan ett måste.

http://www.modighus.se

Inredning för köket

köket

Köket har
minst sagt moderniserats. Men samtidigt har många vackra föremål försvunnit från borden. Antikviteter och äldre föremål används kanske bara har till finare bjudningar idag. Fastän de passar bra både som inredning och som bruksföremål i kök och matsal.

Sockertången är ett bra exempel, hur många har en sådan hemma? Billiga är de dessutom.

På bilden ser ni också en borduppsats med fyra flaskor. Ett mått för 1/4 liter. En soppslev från Jung Uti Lund samt kryddbrukar från Gefle porslinsfabrik.

http://www.modighus.se

Konst i bokhyllan

bokstöd

Frågan är om bokstöden har gått från att vara ett bruksföremål till att bli konst. Inte särskilt många har hyllorna fyllda med böcker idag. Själv har jag nästan bara kurslitteratur i min samling. Stöden på bilden behöver man knappt ens ha böcker intill. De kan stå fritt i hyllan som dekoration.

De tunga munkarna i mässing/metall är riktigt snygga och coola. Många har kollat på dem när jag ställt ut på mässa.
Har du själv något tips på användningsområde för bokstöden? Eller ska de kanske stå kvar i bokhyllan?  

http://www.modighus.se

Inredning för vin och öl

vinställ och underlägg

Det finns en
uppsjö av äldre föremål för vin, öl och drycker. Franska vinhållare i plåt eller stål, tillhör kanske de mer exklusiva och snygga tillbehören. Även vackra glasunderlägg kan göra dukningen eller barskåpet mer attraktivt och samtidigt mer vuxet.

Det finns också många roliga föremål i denna kategori. Exempelvis har vi haft en låda i form av böcker, innehållandes en liten flaska och sex snapsglas. Lätt att gömma i bokhyllan. På bilden ser ni ett vinställ (trådarbete) samt underlägg för whiskyglas (eller vanliga saftglas). Fynd går även att göra på sommarens många loppmarknader.

PS: Dekorerade karaffer, helst i kristall, är populära just nu. Fynda!

http://www.modighus.se

Länktips!

Inredning, belysning och möbler. Jag har en del glas-saker på den här sidan.

http://www.modighus.se

Bland uppstoppade djur

sparvhök

På auktioner
kan man ibland köpa uppstoppade djur. Senaste såg jag en ren på Hebergs Auktioner i Falkenberg som såldes för 1500 kronor. Tänk att ha den i lägenheten. Eller vad sägs om en uppstoppad björn? Eller kanske inte...

Den som vill ha ett midre djur kan köpa en fågel istället. Perfekt för jägaren som vill ha något vackert bland sina troféer, i vardagsrummet eller i jaktstugan. På bilden ser ni en sparvhök till vänster. Fågeln till höger är större, fast är osäker på vilken art det är.

Fåglarna kan också användas till att skrämma slag på folk. Jag har testat och det fungerar.

http://www.modighus.se

Musiken innan Spotify

resegrammofon

Långt innan Spotify
fanns den här grammonfonen som spelar så kallade stenkakor. Den tillverkades till och med innan LP:n (Long Play) blev uppfunnen. Resegrammofonerna började att tillverkas på 1920-talet, vilket gjorde att man kunde ta med sig musiken ut på picknick i naturen.

Fram till 1950-talet gjorde man fjäderdrivna grammofoner, sedan övergick man till eldrift. Det speciella knastriga ljudet kan ingen ta miste på. Idag hittar resegrammofoner främst på auktioner och möjligtvis på någon enstaka loppmarkad.

http://www.modighus.se

1950-talet är tillbaka

50-tal

1950-talet är tillbak
a, både vad gäller kläder, möbler och inredning. Stringhyllan och prickiga, yviga klänningar känner de flesta igen. Mycket var inspirerat från USA.

På bilden ser ni några av retroprylarna vi nästan glömt.
 • En wiew-master, som kunde visa bilder i 3D. Den tillverkades i alla fall, fram till 1980-talet. En skiva med minatyrbilder stoppades in i apparaten, som snurrades fram genom att klicka på en knapp.
 • Burkar på 1950-talet kunde vara färggranna.
 • Ljunghans väckarklocka är från 1960-tal. Den fungerar ändå hur bra som helst.
 • Personvåg är tillverkade i Tyskland, men man kan ana att den inspirerats från amerikanska veteranbilar.

http://www.modighus.se

Klassisk belysning!Skomakarlampan
är en klassisk belysning från ca 1890- 1920-talet, men finns också som nytillverkat. Lampan har många användningsområden: Du kan hänga den ovanför köksbordet (helst då lampa med hiss). Du kan använda den minsta versionen som fönsterlampa. Eller så kan du ha den som arbetsbelysning, exempelvis ovanför köksbänken.

Jag såg en reklamfilm för en vecka sen, där de monterat fyra svarta emaljerade skärmar på undersidan av en ekbräda och hängt ovanför köksbänken. Det är fritt fram att fantisera.

Skomakarlampans skärm har troligen sitt ursprung i fotogenlampor för arbetsbelysning, med plåtskärm. Nytillverkade glasskärmar brukar synas pressade eller blåsta i form och är tvärt kapade i periferin. Antika skärmar är handgjorda i mycket tunt glas och har små individuella vågor i glaset.

Den gröna skärmen i original (grönt/vitt överfångsglas) är idag mycket ovanligare än den vita. Användes flitigt på arbetsplatser, kontor, m.m. Troligen var den vita vanligare i hemmen, därav den högre tillgången idag? Flera färger fanns.

http://www.modighus.se

Keramik från 50-talet

uppsala ekeby

Bruket Uppsala-Ekeby
startades som en tegel- och kakelfabrik år 1886. Inte förrän på 1910-talet anställde man konstnärer och började tillverka krukor, vaser och andra vardagsföremål. Den som vill se fler bilder och veta mer om föremålen bör besöka:
http://upsala-ekebysamlarna.blogspot.com/

Verksamheten med vaser, skålar och liknande produkter blev populär och företaget fortsatte växa. UE köpte bland annat RÖrstrand, Reijmyre och Kosta Boda. Bruket fick senare problem med föräljning och avvecklade flera fabriker. Idag säljer Ekeby Bruk endast produkter till kök och badrum. Föremålen från Uppsala-Ekeby lär därmed inte tillverkas igen, så var rädd om den keramik du har från bruket.

På bilden ser ni:

 • Elefant skapad av Vicke Lindstrand
 • Askfat med tändstickhållare, av Vicke Lindstrand
 • Uppläggningsfat "FADANGO" från Gefle / Uppsala-Ekeby
 • Ett 15 cm högt krus från Ekeby
http://www.modighus.se

Att köpa på auktion. Tips!

auktion

Lite tips för er som ska på auktion i sommar.


 • Skaffa er ett auktionsnummer direkt när ni kommer till auktions-salen. Det är ofta obligatoriskt på de flesta auktionsverk. Lappen med numret håller man upp när man lägger bud.
 • Auktionshus har ofta påslag på exempelvis 20 procent och/eller en slagavgift på kanske 20 kronor. Det innebär att en stol som kostar 500 kronor i slutändan kommer att kosta 500+100+40 kr. Det vill säga 640 kronor.
 • Se till att skaffa kunskap om det du vill bjuda på. Googla och kolla på vad sakerna kan vara värda. Bestäm dig redan vid visningen, vad ditt högsta bud ska bli för varje sak du vill ha. Då är det lättare att hänga med i budgivningen, utan att bjuda för högt.
 • Åk helst till auktionshuset och kolla på föremålen, ifall ni är osäkra på skicket. Det är väldigt svårt att se repor, bucklor, sprickor och liknande på fotografier. Inte alla auktionshus är snälla nog att berätta om alla fel på sakerna som bjuds ut. Kontakta annars auktionshusen och fråga ifall föremålen är skadade.
 • Efter auktionen (ibland även under) ska man hämta ut det man fått högsta bud på. Fråga hur du går tillväga för att hämta ut saker, gärna redan innan auktionen börjar.
Auktioner kommande dagarna:

2011-05-12
Göteborgs Auktionsverk    
www.goteborgsauktionsverk.se

2011-05-15
Auktionshuset i Örebro
www.auktion-orebro.se

2011-05-15
Auktionskammaren i Vätterbygden
www.auktionskammaren.se

2011-05-15
Helsingborgs Auktionsverk
www.helsingborgsauktionsverk.se

-------------------------------------------------------

http://www.modighus.se

Folk stod i kö till loppisen

Folk stod i kö till Hässleholms IF sista vårloppis, söndaden den 8 maj. Det är en tillställning som varje gång lockar massor med besökare att fynda bland både nyare och äldre föremål. Tommy Karlsson i HIF berättar för tidningen Norra Skåne att de samlat saker under hela året och nu försöker att tömma lagret på loppisen. Evenemanget är en viktig inkomstkälla för klubben. Mellan 60 000 - 80 000 får de in genom försäljningen.

http://www.nsk.se/article/20110508/HASSLEHOLM/705089938/-/hifs-sista-varloppis-pa-vanliga-platsen

Kända utländska märken

porslin

Utländskt porslin
finns det gott om, och det mest kända är troligen porslinet från Kina. Det är en hel vetenskap och något för experten. Det enda jag vill påpeka är därför att inte köpa porslin med nagg eller som är alltför blekt. Försök också att få tag på en så komplett servis som möligt.

Kända märken är (enligt Tradera): Arabia, Bavaria, Bing & Gröndal, Dahl Jensen, Delfts, Goebel, Hummel, Kunglig Dansk, La Poterie och Rosenthal (samt norskt och engelskt.

För den som vill veta mer rekommenderar jag: http://www.antikforum.se/index.php?board=8.0

På bilden ser ni:
 • Tekopp märkt Flora import
 • Tekopp från Australien
 • Kaffekopp från Tyskland
 • Tekopp från Japan
 • Tekop, troligtvis från från Japan
 • "Royal Rose". Troligen tillverkat i Kina eller Japan
 • Svane Stellet (Danmarks Nationalfågel)
 • Bing & Gröndal

Keramik i massor

rörstrand

Alla har någon
gång stött på keramik från Rörstrand. På bruket har det gjorts massor av olika föremål, ofta är de märka i botten med företagets namn. De har framförallt gjort snygga serviser, bland annat den välkända Gröna Anna.

Rörstrand bildades redan år 1726 och är därmed en av Sveriges äldsta tillverkningsindustrier. I slutet av 1800-talet startade de företaget Arabia, för att möjliggöra handel med länderna i öst. De har också på vägen slagits ihop med Lidköpings prslinsfabrik och köpt upp fler andra företag. Idag är det finsktägt, som en del av Ittalagruppen.

http://www.modighus.se

Ett världskänt krus

höganäs

Höganäs-kruset
är troligtvis det mest förknippade med bruket Höganäs, ofta tillverkade i början på 1900-talet. Det finns på nästan alla auktioner, är därmed vanligt och har ett överkomligt pris. Idag är fabriken kanske mest känd för sitt porslin i form av tallrikar, assietter, kaffekoppar, skålar med mera. Nytillverkat finns både att köpa både i Höganäs och i porslinsaffärer i hela landet.

Höganäs Keramik startades av drejare Karl Andersson och glasyrmästare Sigfrid Johansson år 1909. De skapade till en början enkla modeller, bland annat blomkrukor i lergods. Efter att ha deltagit på utställningar och utökat sitt sortiment och produktion, övergick de till stengods på 1970-talet. Sedan dess har många kända designers funnits på bruket. Fabriken i Höganäs lades ned 2008 då all tillverkning flyttades till Kina. Några produkter tillverkas dock fortfarande på fabriken.

http://www.modighus.se

Vintage-kläder. Länktips

vintagemässan

Missade du Vintage-mässan i april arrangerad av Bakåt Framåt? Då får du istället lite länktips här. Klicka dig vidare till några av mässans utställare med vintage-kläder, bland annat. Har du egna länktips? Skriv dem i kommentarsrutan!


Tråkig hemmakväll? Tips!

Har du en tråkig hemmakväll eller inget roligt att göra? Då kan jag tipsa om två sidor med tv-program som kan vara värt ett besök.

Den första är den välkända Antikrundan SVT. De har uppehåll och börjar nya inspelningar i augusti. Fram tills dess kan man kolla på äldre klipp eller söka i deras arkiv efter värderingar:
http://svt.se/2.122139/antikrundan_2011

Den andra sidan tillhör programmet Antikdeckarna från Tv4. Även där kan man se gamla repriser och även testa sig själv, hur mycket man kan om antikviteter:
http://www.hemmakanalen.se/antikdeckarna

Design: Stig Lindberg

stig lindberg

Stig Lindberg
är, liksom Lisa Larsson en av giganterna på Gustavsberg. Han har gjort massor av snyggt designat porslin. Vill tipsa om företaget "Monkan och PA" som har stor kunskap och massor av keramik och porslin från detta design-geni.

När Stig Lindberg kom till Gustavsberg som sommarjobbare lär han ha sagt något i stil med: "Anställ mig så ska arbetarna i fabriken få jobb att göra". Det var under en tid, då försäljningen gick dåligt.

Liksom med Lisa Larsson finns också mycket av Stig Lindbergs porslin till salu på Tradera. En del av det har dock fått nagg eller bleknat. Bland annat finns det mycket porslin av typen "Berså" till salu, det vill säga det som visas på bilden ovan.

Lisa Larsson-figurer

lisa larsson

Det går knappt
att nämna Gustavsberg utan att också nämna Lisa Larsson. Hennes figurer är väldigt populära och kostar 300-500 kronor för den minsta typen. Om du skulle hitta några sådana billigt, för 100-200 kronor, så köp dem. Eller kontakta mig. De säljs oftast på auktion och många köpare/samlare slåss om att få tag på dem.

Inga Lisa Larsson föddes år 1931, studerade keramik på slöjdföreningens skola och var verksam vid Gustavsberg år 1955-1980. Hon har gjort flera serier med kända figurer, bland annat All världens barn, på uppdrag av Unicef. Sedan 1991 är hon ledare för Keramikstudion i Gustavsberg.

http://www.modighus.se

Porslin från Gustavsberg

gustavsberg

Gustavsbergs porslinsfabrik
startades år 1825 av Samuel Öhman. Bruket var dominerande i den snabbt växande bruksorten. Det ska tydligen ha varit en liten konflikt mellan fabriksledningen och fackförbundet i början på 1900-talet, vilket ledde till att fabriken såldes till Kooperativa Förbundet år 1937.

Idag är Gustavsberg ett helägt dotterbolag till Villeroy & Boch, som även gör badrumsinredning. De tillverkar fortfarande porslin av äldre design och har även ett museum. Äldre föremål finns också att köpa, bland annat på Tradera. Eller så kan man köpa nytt, vad sägs som en kaffekopp för 475 kronor styck?

http://www.gustavsbergsporslinsfabrik.se

En vas eller bara konstverk?

vicke lindstrandvicke lindstrand

Denna vasen
av Vicke Lindstrand, Kosta Boda (33 cm hög) såg jag i en butik såld för 1 600 kronor. Lite övervärderat enligt mig. Det är konstigt när vissa kan betala flera tusen för en antikvitet, medan andra tycker att några hundralappar för samma sak är aldelles för dyrt.

Vasen är märkt LH 1258, vilket betyder att den är tillverkad år 1956. Dekorerad med vita och mörkt purpurfärgade ränder. Det finns fler vaser med liknande former, jag sålde en mindre på Tradera för några dagar sen.

http://www.modighus.se

Tips inför loppmarknaden!

loppisfynd?

I sommar
är det massor med loppmarknader över hela landet, men det är inte alltid lätt att göra fynd. Därför tänkte jag försöka mig på några tips. För det första behöver du veta om det finns någon loppmarknad nära dig. Kolla in och sök på http://www.svenskaloppisar.se.

1. Var först på plats för att få tag på de bästa prylarna. Det är svårare att hitta fynd ifall man kommer en timme efter alla andra. Då har alla bra möbler, lampor och keramik-saker redan blivit sålda.

2. Se till att det du köper inte har nagg, beläggningar eller smuts som inte går att ta bort eller är sönder eller buckligt. I så fall är det inte en antikvitet, utan skräp. Det går inte heller att sälja till någon annan (ex. på Tradera).

3. Kunskap är makt: Vill du göra fynd, då är det bäst att läsa på och framförallt kolla på bilder av olika sorters lampor, glas, keramik, möbler med mera för att se vad som är värt något och vad som är skräp. Det kan räcka att kolla på olika antik-sidor för att se ungefär hur en finare antikviteter eller retro-pryl ser ut.

Kolla exempelvis www.got2get.se eller kolla runt på Tradera efter kända märken som Ateljé Lyktan, Luxus, orrefors, kosta boda, ittala, reijmyre, arne jacobsen, höganäs, uppsala-ekeby med mera.

4. Kolla på sakerna ifall de är märkta. Lampor kan ha etiketter, glas kan vara signerade i botten eller ha etiketter, keramik kan vara signerat, möbler kan ha etiketter. Det är spår som oftast visar att sakerna är värda lite mer.

Ha en bra dag och ge gärna fler tips i kommentarsrutan.
Jag är tacksam för alla råd!

http://www.modighus.se

Bättre än Tradera? Tips!

På Tradera blir buden ofta låga, kanske för att folk vill göra fynd eller för att jag som bjuder är snål. Har du därför något mer exklusivt, som inte är ett loppis-föremål. Då rekommendear jag något av följande.
 1. Lägg ut produkten på Tradera, fast till ett högt utropspris och med frakten inräknad.
 2. Lägg ut den på got2get.se (gratis och bra exponering)
 3. Lägg ut den på Blocket. Det kostar cirka 30 kronor, men fler personer kommer att kolla på annonsen, vilket ger större chans att få svar.
 4. Lägg ut den på fler gratis annons-sajter. Exempelvis annonsera.se, stockholmtorget.se, malmotorget.se med mera.
/ Henke

Sidan för design-nörden

Ett tips till er om vill hitta snygga design-prylar av hög kvalitet.
Här finns bland annat belysning från Ateljé Lyktan och Luxus.
Det finns glas från Edward Hald och Vicke Lindstrand.
Porslin från Stig Lindberg.
Massor med vintage-kläder.
Möbler från Arne Jacobsen.
Och mycket mer. Oftast snygga bilder och ibland till bra priser. Sidan uppdateras ständigt med nya prylar från privatpersoner och butiker i hela landet. Gör ett besök nu!

www.got2get.se

Luxus retrodesign

luxus

Firman Luxus i Vittsjö köptes upp av Ruben Lightning för ett tag sen och i påsk började de sälja ut lagret från 1950-1970-talet. Många av deras lampor är populära och går ofta till ett högt pris på auktion.

Lampor designade av Uno & Östen Kristiansson kan exempelvis köpas från Studio Carina Grefmar. Den så kallade bläckfisk-lampan (tre-armad) kostar 3 800 kronor där. http://studiocarinagrefmar.blogspot.com
Det sägs att två av de gamla sortens glaskupor kommer att nytillverkas, vilket innebär att ännu fler kan njuta av design från Luxus.

Fabriken har naturligtvis även gjortgolvlampor och bordslampor, som ni ser exempel på här ovan. Domino Antik i Stockholm är en av de mer kunniga inom Luxus: http://www.dominoantik.se/

Taklampan i mässing är köpt från fabriken i Vittsjö, troligtvis tillverkad för offentlig belysning eftersom den hänger i en lång kedja. De som tror sig veta något, säger att den är unik. Kanske något för den som vill ha en Luxus-lampa som ingen annan har.

http://www.modighus.se

Tre snabba Tradera-fynd

Tre snabba tips på Tradera-fynd av Vicke Lindstrand. Vill påpeka att ingen av annonserna är mina och att jag inte tar något ansvar för dem.

vas

1. Två vaser av Vicke Lindstrand. Skapade i slutet på 1950-talet - mitten av 1960-talet.
http://www.tradera.com/2-UTSOKT-FINA-VICKE-LINDSTRAND-FOREMAL-auktion_301938_132495393

elefant

2. Känd elefant av Vicke Lindstrand, Uppsala-Ekeby.
http://www.tradera.com/ELEFANT-UPSALA-EKEBY-VICKE-LINDSTRAND-SNABEL-HOJD-17-CM--auktion_341146_132287564


SJÖGRÄSVAS

3. Sjögräsvas av Vicke Lindstrand, kosta boda.
http://www.tradera.com/Sjograsvas-Vicke-Lindstrand-signerad-Kosta-auktion_301938_128105777

Antikmässor och auktioner i maj

Här kommer tips på antikmässor och auktioner i hela landet, första halvan av maj. Mässor och auktioner för andra halvan av maj presenteras på den här sidan om två veckor. Se till att fynda!


2011-05-03
Stockholms Auktionsverk
Inriktning: Leksaker
www.auktionsverket.se

2011-05-04
Stockholms Auktionsverk
Inriktning: Nutida
www.auktionsverket.se

2011-05-03
Bukowskis Moderna
www.bukowskis.se

2011-05-07
Crafoord Auktioner
Kvalitetsauktion
www.crafoordauktioner.se

2011-05-07
Björnssons Auktionskammare    
Månadsauktion
www.bjornssons-auktioner.se

2011-05-07 till 2011-05-08
Konst- och konsthantverksmässa i Halmstad
www.westcoastfairs.se

2011-05-08
Skånes Auktionsverk
Vårkvalitén
www.skanesauktionsverk.se

2011-05-08

Dalarnas Auktionsbyrå    
Auktion söndag den 8 Maj kl.12.
Visning fredag kl.15-18
lördag kl.11-15
söndag kl.10-12.
www.dalarnasauktionsbyra.se

2011-05-08
Auktionshuset Kolonn
Månadsauktion
http://www.kolonn.se/

2011-05-12
Göteborgs Auktionsverk    
Realtidsauktion Online
www.goteborgsauktionsverk.se

2011-05-15
Auktionshuset i Örebro
Stadsauktion
Söndag 15/5 kl. 11:00.
www.auktion-orebro.se

2011-05-15
Auktionskammaren i Vätterbygden    
Kvällsauktion i Jönköping
Auktion Söndag kl 12
visning fre 13/5 15-19
lörd 14/5 11-16
samt auktionsdagen 10-11.30
www.auktionskammaren.se

2011-05-15
Helsingborgs Auktionsverk
Stadsauktion i Helsingborg
www.helsingborgsauktionsverk.se

Nästan bortglömd, eller?

brevpress

Det är inte
särskilt många som använder brevpressar idag. Inte heller så konstigt, när e-posten blivit mer vanlig. Dessa glasföremål som började tillverkas på 1800-talet, med en glasmassa runt färgrika inläggningar av blommor (millefioriglas).

Här är två exempel på brevpressar som kan hittar på auktioner och mässor idag. Den till vänster är skapad av Hanne Dreutler på Studio Glashyttan i Åhus (år 1987). Brevpressen till höger känner de flesta igen, skapad av Vicke Lindstrand på Kosta Boda.

http://www.modighus.se

Fynda på loppis

loppmarknad

Nu är det hög tid för loppmarknader. Alltså en bra tid att göra fynd, för den som är snabb. Bäst fynd gör den som vet mest... kunskap är guld. Ett tips när det gäller glas är att kolla på undersidan ifall det finns någon signering. Glas-sakerna får inte heller ha någon nagg eller beläggning.

Några andra tips är att leta efter industribelysning (ex. skrivbordslampor i plåt) samt keramik från kända bruk (höganäs, uppsala-ekeby, gustavsberg mm). Särskilt figurer av  Lisa Larsson och Stig Lindberg är populärt... men den krävs väldigt stor tur om man ska hitta det på loppmarknad.

Lämna gärna fler tips i kommentars-raden.

Vicke Lindstrand

Vicke Lindstrand

Vicke Lindstrand
föddes år 1904 och är för mig mest känd som glaskonstnär på Orrefors och Kosta Boda. Viktor Emanuel Lindstrand, som han egentligen heter, kom till glasbruket Orrefors år 1928 och jobbade där fram till år 1940. Han blev därefter konstnärlig ledare på Uppsala-Ekeby innan han kom till Kosta Boda år 1950 och därefter Studioglashyttan i Åhus.

På Orrefors jobbade han tillsammans med två andra giganter inom svensk glas - nämnligen Edward Hald och Simon Gate. Han skapade flera nya tekniker - exempelvis Mykene och Ariel. Vicke Lindstrand dog år 1983 och har lämnat efter sig minnen i form av tusentals glaskonstverk.

http://www.modighus.se

Sven Palmqvist

sven palmqvist

Sven Palmqvist
levde samtida med den även kända Vicke Lindstrand. Född år 1906 och död år 1984. Mest känd är han för sina verk på Orrefors glasbruk. Efter att ha gått deras gravörutbildning på 1930-talet blev han ritbiträde med handledning av Simon Gate. Han tillbringade flera år utomlands, men återvände på 1950-talet till Orrefors glasbruk.

På Orrefors skapade han flera nya glastekniken, exempelvis Kraka och Revenna. Mer känd är kanske hans Fuga-skålar, som går att köpa ganska billigt på de flesta auktioner. Glasmassan centrifugerades i en roterande form, vilket gjorde skålarna billigare att tillverka jämfört med de handgjorda pjäserna.

http://www.modighus.se

RSS 2.0